Verhuizen van een WordPress Website

Ik heb een van mijn websites, een .com domein, verhuist naar een nieuwe provider. Nu doe ik dat vaker, maar deze keer net even anders dan de vorige keren.

Met de splitsing van domeinnaam registratie en de echte website wordt het mogelijk om snel te wisselen van provider, maar ook om de site snel door te verwijzen naar een back-up / kopie site in geval je gehackt wordt of een ander probleem met de site hebt.

Domeinnaam apart verhuizen

Normaal verhuis ik het domein en de website samen naar een nieuw hosting bedrijf. Nu heb ik de domeinnaam eerst overgezet naar een gespecialiseerd bedrijf, namelijk Namecheap.com.

Het domein wpsitebuilding.com was gehost bij JustHost.com, een van de bedrijven waar ik een hosting account heb. Om de domeinnaam te verhuizen kun je inloggen op het cPanel van JustHost en daar de instructies volgen:

  • domein “unlocken”
  • privacy blokkade uitzetten
  • Transfer EPP code opvragen via e-mail.

De EPP code is nodig om de domeinnaam over te dragen naar je nieuwe registrar.

Bij het aanvragen van de verhuizing van domeinnaam vraagt Namecheap.com om die code.

Domain Transfer Scherm

Domain Transfer Scherm

De rest van de verhuizing wordt achter de schermen gedaan. Je moet wel wachten op een email waarin je goedkeuring geeft voor de overdracht van de domeinnaam.

Je WordPress Site Verhuizen

Je bent al klaar met je domeinnaam verhuizing en Namecheap.com zorgt er zelfs voor dat je site geen moment uit de lucht is. Ze doen dat door de nameservers van je huidige hosting provider over te nemen.

In de tussen tijd heb ik bij mijn nieuwe provider een nieuwe WordPress installatie gedaan. Dat gaat super gemakkelijk bij Greengeeks.com met hun speciale scripts, die scripts gaan verder dan Fantastico of Installatron.

Na de installatie de database tabellen verwijderd, via PhpMyAdmin en een sql back-up van de oude site geïmporteerd.

Vervolgens alle benodigde back-up bestanden via FTP geüpload naar de nieuwe map bij Greengeeks.com.

Het hele proces kun je nalezen op WordPress Verhuizen naar Nieuwe Provider.

Domein Verwijzing DNS Aanpassen

Nu alles klaar staat bij Greengeeks.com is het tijd om te controleren of alles inderdaad goed is…

Het proces van omzetten van de verwijzing naar de nieuwe provider is nu heel simpel geworden.

Inloggen bij Namecheap.com, het domein dat je wilt wijzigen selecteren en dan de optie Domain Name Server Setup.

Hier zul je nu de DNS servers zijn van je huidige provider. Nu kun je de nieuwe DNS servers voor jouw account invoeren.

Namecheap DNS Instelling voor Greengeeks

Namecheap DNS Instelling voor Greengeeks

Bij de melding staat dat het zeker 24 uur kan duren, maar mijn ervaring is dat je heel snel je nieuwe site kunt zien. Ik zet er altijd iets nieuws op of een speciale tekst in de voetnoot om dat te zien.

Als je ziet dat je site actief is bij je nieuwe provider wordt het tijd om een uitgebreide check te doen of alles werkt.

In mijn geval bleek dat de overdracht van de afbeeldingen niet volledig was geweest. De bestanden opnieuw geüpload en in no-time was alles weer in orde.

Na 24 uur nog een alles gecontroleerd en vooral gelet op mijn statistieken en error log om te zien of ik niets gemist heb. Alles loopt nu zoals het moet en de site WordPress Site Building is nu klaar om weer verder gevuld te worden.

 

Schrijf hier jouw mening...

*